Hello, lawreaders!
Astăzi citești despre acordurile de confidențialitate și cele mai frecvente confuzii referitor la ce este și ce nu este un NDA.
Am lăsat și câteva rânduri despre mine, dacă ai vreme să le citești. Să-ți fie de folos!
Până data viitoare,
Enjoy!
Dacă ai o întrebare despre tematicile abordate în această ediție, îmi poți scrie în comentarii. Mă găsești și la legallyremote.online, pe Instagram, Facebook sau LinkedIn.
Legal & Trivia
Proiect de lege pentru protejarea vocii artiștilor în contextul conținutului muzical creat de AI (paywall).
Ce am învățat într-un an de la lansarea ChatGPT?
Google oferă clienților protecție în cazul proceselor juridice privind drepturile de autor și AI.
Moștenire digitală: cum să îți organizezi viața online pentru când n-o să mai fii?
Cum să regândești abonamentele și subscribțiile ca să economisești?
Legally Remote
Sunt foarte entuziasmată să-ți povestesc, dar momentan pot spune doar că pregătesc un nou podcast de educație juridică antreprenorială. 🥳
L-am gândit astfel încât să îmbin cunoștințele și expertiza mea în domeniul juridic cu experiențele reale ale antreprenorilor, artiștilor și creatorilor intervievați. Așa că va fi un mix de knowledge și interviu despre everything about legal and business.
Te țin la curent cu orice actualizare. Voi sunteți primii care află.
Până atunci, mă ajuți să-i dau un nume? Scrie în comentarii.
Important de știut
Ce este un acord de confidențialitate (NDA)?
Un acord de confidențialitate (NDA) este un contract, care, din punct de vedere juridic, stabilește limitele și organizarea unei relații confidențiale sau a unei porțiuni din aceasta. Partea sau părțile care semnează sunt de acord că informațiile sensibile stabilite prin contract și pe care le pot obține prin modalitățile agreate în acesta, nu vor fi puse la dispoziția altora.
Avantajul principal al unei NDA este că informațiile sensibile despre companie sunt păstrate secrete. Acestea pot fi de orice tip, începând de la cercetare și dezvoltare (R&D), posibile brevete, finanțe, negocieri, planuri de dezvoltare și multe altele. Semnarea unui NDA este o modalitate de a proteja informațiile private de a deveni publice.
Ce NU este un acord de confidențialitate?
Ca să explicăm și mai bine ce presupune un NDA, hai să ne uităm la ce NU este, deși este frecvent confundat:
Nu este un contract de prestări servicii
Foarte des întâlnită această confuzia, este una dintre cele mai periculoase. Nu de multe ori îmi vin noi clienți care îmi spun că au încheiat un NDA cu partenerul lor de afaceri, și nu înțeleg de ce acum nu au măsuri de protecția în fața unor conflicte.
Prin NDA nu se agreează detalierea serviciilor prestate, modalitățile de plată, termenele de plată, penalitățile, limitări ale răspunderii, modalitățile de comunicare, modalitățile de raportare, cine este autorul creației, când se tranferă dreptul de autor, și altele.
Nu este un acord GDPR
Acordul de confidențialitate, deși poate include clauze referitoare la protecția datelor personale, nu se limitează la acestea. Un NDA protejează informațiile private referitoare la funcționarea unei afaceri, pentru a nu putea fi oferite public sau comercializate. GDPR protejează datele cu caracter personal ce țin de individ.
Nu este un acord de transfer al proprietății intelectuale (IP)
Un acord de transfer al proprietății intelectuale (IP) este un acord prin care părțile stabilesc cum, când, în ce mod se transferă proprietatea intelectuală și drepturile asupra IP-ului de la o parte către cealaltă parte. Așa cum am povestit mai sus, un NDA nu are natură tranzacțională.
Tipuri de NDAs
Acordul reciproc
The scenario (exemplu): două companii discută despre posibilitatea de a colabora. Ca parte a discuțiilor strategice, fiecare companie poate dezvălui informații despre operațiunile sale pentru a informa mai bine cealaltă parte cu privire la capacitățile lor. În astfel de aranjamente, ambele părți sunt adesea de acord să nu dezvăluie informații către părți terțe discuției, deoarece fiecare parte primește acces la informații sensibile.
Acordul non-reciproc
The scenario (exemplu): necesar noilor angajați, dacă au acces la informații sensibile despre companie. În astfel de cazuri, angajatul este singura parte care semnează acordul și care este împiedicată să divulge informații confidențiale. Denumit și NDA unilateral, o singură parte este obligată să respecte confidențialitatea, deoarece este singura parte care primește informații sensibile.
Ce se întâmplă dacă ai încălcat un Acord de confidențialitate?
Dacă ai semnat un NDA și l-ai încălcat prin dezvăluirea ilegală de informații confidențiale, poți face obiectul unor procese din partea celeilalte părți la NDA. Instanța poate stabili daune financiare și costuri juridice asociate. Dacă prin NDA ai semnat o clauză penală pentru o anumită sumă, vei putea fi obligat la plata respectivei sume de bani, fără ca cealaltă parte să fie nevoită să dovedească prejudiciul cauzat.
Dacă ești curios să înțelegi mai multe despre nevoile tale juridice, hai să vorbim!
Abecedar juridic
Clauză penală - Clauza penală este aceea prin care părţile stipulează că debitorul (partea care nu a respectat o obligație) se obligă la o anumită prestație (de obicei, o sumă fixă de bani) în cazul neexecutării obligației principale.
Clauza penală reprezintă de cele mai multe ori un avantaj al celui al cărui drept contractual a fost încălcat, acesta din urmă nefiind obligat să mai dovedească existența și cuantumul prejudiciului, ci doar să probeze faptul neexecutării, executarea necorespunzătoare sau cu întârziere a obligației.
Din auzite
Inteligența artificială poate lovi acolo unde nu te aștepți: spre exemplu, poate influența mobilitatea globală și posibilitatea anumitor categorii de persoane de a călători.
Ascultă aici, preț de 13 minute, un episod de podcast despre impactul pe care tehnologiile îl au asupra celui mai iubit progres al lumii moderne.
Ne citim din nou aici, joi, 2 noiembrie. Până atunci, try to stay out of trouble.
Ana-Maria ❤️