#34. Cum te asiguri că nu plătești prea mult pe servicii juridice?
reguli pentru bunăstarea ambelor părți
Hello, lawreaders!
Ca avocați, suntem deseori puși în situația în care ne tot întreabă lumea “De ce ai prețuri așa mari?”. Ne întreabă și prietenii, ne întreabă și clienții. Eu am răspuns mai jos la întrebare, ca să înțelegi mai bine cum să-ți faci calculele.
P.S. dacă ești fellow lawyer, scrie-mi. Sunt curioasă ce părere ai tu despre subiect.
Enjoy!
Dacă ai o întrebare despre tematicile abordate în această ediție, îmi poți scrie în comentarii. Mă găsești și la legallyremote.online, pe Instagram, Facebook sau LinkedIn.
Legal & Trivia
S-a întâmplat mai devreme decât de așteptai? Falsuri AI ale unor cărți sunt vândute pe Amazon.
Sănătatea mintală și bunăstarea avocaților: ce se schimbă?
Toamnă 2024: va începe primul program de drept full time și all remote, acreditat de American Bar Association.
The point of no return: De ce nu vom mai putea să evităm inteligența artificială? (paywall)
10 lucruri pe care să le ai în vedere pentru securitatea cibernetică. (paywall)
Italia, Irlanda, Spania sau Elveția te plătesc să te muți în orașele lor slab populate.
Legally Remote
Am acut bucuria de a ține prima ședință de consultanță cu un studio de podcast/videocast: focalizat.tv. Am abordat subiecte despre drepturi de autor, reguli referitoare la captarea imaginilor atât a invitaților, cât și a gazdei și posibilitatea protecției mărcii în contextul din ce în ce mai competitiv al acestui model de business pe piață.
Hai să-ți povestesc cum decurge o sesiune de consultanță juridică cu mine:
1) Îmi povestești despre afacerea ta în mod liber. De cât timp o ai, de ce ai deschis-o, ce așteptări ai de la ea, ce vrei să îți ofere, care sunt planurile de viitor, obiective, cum merge acum, este unde te-ai așteptat, cum funcționează – ce vinzi, cum vinzi, ce parteneri ai, care e flow-ul din website/aplicație, ce software-uri folosești, cum facturezi, când facturezi, ai angajați, freelanceri, echipă, ai avut până acum reclamații, ce fel, ai reviewuri - unde, cum le obții și orice alte informații care sunt despre afacerea ta și de ce-ul tău.
2) În timpul asta, eu imi iau note și formulez întrebări lămuritoare pe care ți le adresez ulterior. Pot fi, de exemplu, despre de ce vrei să faci un anumit lucru, cum îți propui să ajungi la un rezultat, ori doar confirmare a faptului că am înțeles ce trebuia din detaliile tale. Nu mă interesează să par că le știu pe toate, ci să mă asigur că am înțeles corect și știu cum funcționează afacerea ta.
3) În funcție de detaliile acumulate, iau pe rând nevoile/întrebările tale și le adresez. Discutăm despre nelămuririle pe care le ai și despre alte chestiuni/provocări cu care te-ai întâlnit în business-ul tău.
4) Chiar dacă nu ai întrebări, vin eu si îți aduc cele mai importante recomandări pentru cum să respecți normele legale aplicabile domeniului în care activează afacerea ta. Vinzi către persoane fizice? Vorbim depsre legislația protecției consumatorilor. Observ că prelucrezi date cu caracter personal? Vorbim de GDPR. Vinzi produse alimentare? Vorbim de autorizațiile necesare. Ai un brand puternic? Vorbim de mărci. Creezi și vinzi conținut scris, video sau audio? Vorbim despre drepturi de autor. Și tot așa.
Înscrie-te în program și câștigă o sesiune de consultanță juridică gratuită!
Important de știut
Cum te asiguri că nu plătești prea mult pe serviciile juridice?
În primul rând, vreau să știi că nu vei găsi prețuri aici.
Vei găsi însă logica din spatele stabilirii unui fee/onorariu atunci când discuți cu un avocat, reguli generale, pretabile pe majoritatea situațiilor juridice în care se poate afla un business, care te ajută să navighezi piața și să-ți dai seama dacă ai ajuns la prețul corect.
Dar, cel mai important, vei găsi 3 puncte strategice din care să privești discuția despre fee-uri: prevenție, stadiul în care se află business-ul și tipul de afacere pe care o administrezi.
Cum își stabilesc avocații onorariul?
Onorariul perceput de un avocat ar trebui să fie rezonabil din punct de vedere obiectiv. Prețul final ar trebui să fie corelat cu serviciile specifice prestate, timpul investit, nivelul de expertiză și dificultatea problemei.
În general, onorariul unui avocat comprimă mai multe variabile:
Timpul și munca avocatului și asistenților
Dificultatea problemelor juridice prezentate
Cât percep alți avocați din zonă pentru o muncă similară
Valoarea totală a creanței sau a decontării și rezultatele cauzei
Dacă avocatul a mai lucrat pentru acel client înainte
Experiența, reputația și capacitatea avocatului
Cantitatea de muncă pe care a trebuit să o refuze avocatul pentru a se ocupa de cazul tău.
Și, totuși, cum fac să mă asigur că nu plătesc prea mult?
Sfatul din interior, pe care ți-l pot da din postura de avocat, este să urmărești aceste 3 variabile atunci când îți faci calculele:
Ia lucrurile din timp. Gândește pe termen lung și asigură-te că ai lângă tine suport de specialitate încă de la începutul afacerii, ca metodă de prevenție a posibilelor probleme juridice pe care le poți întâmpina. Va fi un calcul simplu: plătești mai puțin pentru “mentenanță” decât pentru “reparații”.
Fii conștient de stadiul business-ului și al problemei juridice. Ca start-up, te poți aștepta să ai mai puține nevoi juridice și, deci, să cheltui mai puțin timp și bani pe orele de consultanță juridică. Cu toate acestea, la un business cu 3-5 ani de activitate apar, de regulă, situații care au nevoie de mai mult timp și mai multă expertiză – așa că ecuația va fi simplă: te poți aștepta să plătești mai mult în comparație cu cât ai plătit la începutul afacerii.
Ia în calcul și tipul de business pe care îl ai. Cu cât apar mai multe elemente în discuție, cu atât natura serviciilor juridice de care vei avea nevoie va fi mai complicată. Una e să ai un business bazat pe comercializarea unui singur serviciu/produs și alta e să ai un business care oferă și consultanță, vinde și un ebook, face și evenimente și vinde și produse fizice. You get the point.
Poate că înțelegi acum de ce nu vezi pe nicăieri pe site-urile avocaților un preț fix pentru serviciile sale. În calculul onorariului unui avocat intră atât de multe variabile încât nici el nu va ști de la început ce fee va câștiga pentru un anumit proiect. Abia după ce sunt cunoscute toate detaliile despre business, despre problema juridică, despre progresul problemei, va putea să-ți ofere o estimare corectă.
Bonus: Știai că potrivit legii avocații nu au voie să își afișeze prețurile pe website? Singurul fee care ar avea voie să îl publice este fee-ul orar.
Dacă ești curios ce onorarii mi-am setat pentru problemele tale juridice, hai să vorbim!
Abecedar juridic
Onorariu forfetar - constă într-o sumă fixă cuvenită avocatului pentru un serviciu profesional sau pentru categorii de astfel de servicii profesionale pe care le prestează clientului.
Onorariile percepute de un avocat pot fi orare, fixe (forfetare), mixte sau onorarii de succes (sumă fixă sau variabilă complementară stabilită pentru atingerea de către avocat a unui anumit rezultat, care potrivit legii nu poate fi niciodată solicitat de sine stătător, adică un avocat nu are voie să își seteze doar onorariu de succes).
Din auzite
Cum să folosești corect Instagram dacă vrei să-ți crești afacerea sau brandul personal?
Am ascultat recent acest episod de podcast, cu idei simple și punctuale prin care poți să-ți îmbunătățești experiența pe Instagram, dacă vrei să-ți folosești contul ca punct de expunere în business.
Thinking Made Visible cu Alexandra Ciucanu.
Enjoy!
Ne citim din nou aici, joi, 19 octombrie. Până atunci, try to stay out of trouble.
Ana-Maria ❤️