Hello, lawreaders!
Știu că suntem cu toții plini de emoții să aflăm orice veste despre modificările fiscale promise să ne dea peste cap planurile financiare și dezvoltarea afacerii.
Am cules informații actualizate despre situația modificărilor fiscale și discutăm despre ele la rubrica Important de știut.
Vă reamintesc de programul lansat prin care îmi propun să ofer din timpul și cunoștințele mele pentru a ajuta antreprenorii să se dezvolte. Completează formularul și hai să ne auzim la o ședință de consultanță juridică sau de business pentru creșterea și dezvoltarea afacerii tale.
Enjoy!
Dacă ai o întrebare despre tematicile abordate în această ediție, îmi poți scrie în comentarii. Mă găsești și la legallyremote.online, pe Instagram, Facebook sau LinkedIn.
Legal & Trivia
Un fel de Goodreads pentru filme, podcasturi și chiar vin: câteva aplicații utile (paywall).
Dacă inteligența artificială generativă va schimba educația, atunci startup-urile și investitorii vor să facă parte din proces.
Inflația anuală în zona euro rămâne neschimbată în august la 5,3%, încă departe de ținta BCE.
Industria juridică îmbrățișează încet, încet inteligența artificială.
The Guardian blochează accesul OpenAI la conținutul publicației, împiedicând colectarea de informații pentru ChatGPT.
Legally Remote
Creștem împreună, mai ales în momente incerte cum sunt lunile care au mai rămas din acest an. De aceea, am luat asupra mea responsabilitatea de a ajuta antreprenorii sau freelancerii să-și dezvolte afacerea, oferind sesiuni de consultanță juridică sau de business.
Sunt un om care se ține de cuvânt, așa că aștept să te înscrii folosind link-ul de mai jos.
Dacă nu știi despre ce e vorba, găsești informațiile aici.
#30. Ce înseamnă noile propuneri de modificări fiscale?
Hello, lawreaders! Ediția de astăzi este un amalgam de vești, informații, actualizări și resurse. Ia-ți ceva cu care să notezi sau salvează acest newsletter pentru mai târziu. Vei reveni la aceste idei cam pe la finalul lunii, cu siguranță, când se așază deciziile legislatorilor și vor alege ce se petrece cu mediul antreprenorial din România.
Important de știut
Pentru că mulți antreprenori așteptau cu emoții vești despre modificările fiscale anunțate pentru 1 septembrie, venim cu un calup de informații actualizate despre situație.
Cum probabil știi deja, a fost întârziată intrarea în vigoare a modificărilor fiscale. Deși lipsește un anunț oficial din partea autorităților, în culise au loc renegocieri și modificări ale modificărilor, nefiind luată încă o decizie finală.
Conform unui document, descoperit de publicația G4Media.ro, care conține o formă revizuită a propunerii de modificare a măsurilor fiscale, sunt vizate mai multe schimbări.
IMPORTANT! Aceste informații nu reprezintă forma finală a proiectului de lege și pot suferi modificări până la publicarea lor în Monitorul Oficial.
Printre schimbările conținute de documentul menționat mai sus, se regăsesc:
1. Modificări ale cotelor de impozit pentru microîntreprinderi:
a) 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri mai mici de 60.000 euro inclusiv și care nu desfășoară activitățile prevăzute la lit. b) pct. 02;
b) 3%, pentru microîntreprinderile care:
realizează venituri peste 60.000 euro; sau
desfășoară activități, principale sau secundare, corespunzătoare codurilor CAEN:
5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator,
5829 – Activități de editare a altor produse software,
6201 – Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client),
6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației,
5610 – Restaurante,
5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente,
5629 – Alte servicii de alimentație n.c.a.,
5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor,
6910 – Activități juridice, pentru activități ale notarilor și avocaților,
8621 – Activități de asistență medicală generală,
8622 – Activități de asistență medicală specializată,
8623 – Activități de asistență stomatologică,
8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană.
2. Modificări în domeniul IT
Se păstrează scutirea parțială de impozit pentru sectorul IT până la 10.000 lei brut.
3. Un nou tip de impozit
Se introduce un nou tip de impozit: impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare. Vor fi obligate la plata acestuia:
persoanele fizice care au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România a căror valoare impozabilă calculată potrivit art. 457, individuală sau cumulată, după caz, depășește 2.500.000 lei;
persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme care trebuie înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei.
Impozitul se datorează pe o perioadă de 5 ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de 5 ani de la această dată pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior.
4. Cheltuieli deductibile
Se modifică structura cheltuielilor sociale deductibile limitat – până la 5%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii.
5. Contribuții sociale pentru PFA-uri
Pentru PFA-uri, contribuțiile sociale pentru CASS vor menține plafoanele de 6, 12, 24 de salarii. Pentru veniturile care depășesc 24 de salarii, plata contribuțiilor se face conform venitului real. Plafoanele la CAS se mențin la fel ca în prezent.
6. Taxe pentru bănci
Pe surse: se discută despre introducerea unei taxe pe veniturile excepționale ale băncilor și a unei taxe pe cifra de afaceri a multinaționalelor care raportează profituri mici.
IMPORTANT! Este preconizată adoptarea unora dintre măsurile fiscale de la 1 octombrie 2023, iar apoi de la 1 ianuarie 2024.
Abecedar juridic
De ce acest joc al modificărilor fiscale? – Un alt fel de abecedar juridic.
România se află în deficit bugetar (asta înseamnă că bugetul de stat este mic sau prea mic), iar pentru a putea primi finanțări de la Uniunea Europeană (în special pentru PNRR), Comisia Europeană solicită măsuri pentru a ajunge la un deficit bugetar … mai mic decât este în prezent.
Ce înseamnă asta? Înseamnă că statul caută soluții să mărească bugetul de stat (adică să micșoreze deficitul bugetar) pentru a putea primi finanțare de la UE.
Cum face asta? Prin majorare de taxe și impozite, eliminarea unor privilegii și praguri.
De ce modificări ale modificărilor? Pentru că modificările fiscale inițiale nu acopereau întregul procent necesar pentru a primi aprobarea de la Comisia Europeană. Prognoza de deficit bugetar până la sfârșitul anului 2024 este de 6,84% din PIB, comparativ cu angajamentul față de Comisia Europeană de 4,4% din PIB.
Din auzite
Ca să ne mutăm gândul departe de taxe și impozite, astăzi ascultăm o pastilă rapidă de informații din domeniul juridic și tehnologic despre lansarea RapidX și trendurile de adoptare a tehnologiilor AI în din ce în ce mai multe cabinete ale avocaților.
„Law Tech Daily” este un podcast care curatoriază informații și știri din domeniul tehnologiei juridice. Descoperi inovații, schimbări și tendințe emergente care remodelează profesia de avocat.
Enjoy!
Ne citim din nou aici, joi, 21 septembrie. Până atunci, try to stay out of trouble.
Ana-Maria ❤️