Hello, lawreaders!
Împlinim deja un an de Artizan de Legal, cu multe procese de trial and error, cu informații și explicații ale jargonului legal, astfel încât să înțelegem cu toții mai bine lumea în care trăim.
Am crescut cu pași mici, ca orice proiect în care pui suflet și încerci să produci o schimbare. Însă am crescut cu siguranță 🥳.
Am reușit să împărtășim idei și să dezbatem dileme în cercuri mai mari decât propriul nostru cabinet de avocatură sau proprii noștri prieteni din domeniul juridic – și acesta a fost țelul.
Ne-am propus să aducem informațiile într-un mod simplu, dar și explicit, comprehensiv – să ne uităm nu doar la suprafața problemei, ci să încercăm să-i înțelegem toate ramurile și dedesubturile. Am ales să facem conținutul ușor de înțeles, dar analizat la un nivel profesionist. Și sperăm că am reușit!
Mulțumim că sunteți aici, citiți și faceți parte din acest proiect pentru a face mediul juridic mai puțin înspăimântător și o realitate din viața noastră de zi cu zi – sau cel puțin, o dată la 2 săptămâni, joia 😊.
Vă invităm să citiți și să scrieți în comentarii sau într-un reply acestui mail dacă aveți orice fel de feedback sau sugestii.
Enjoy!
Dacă ai o întrebare despre tematicile abordate în această ediție, îmi poți scrie în comentarii. Mă găsești și la legallyremote.online, pe Instagram, Facebook sau LinkedIn.
Legal & Trivia
Facebook pregătește crearea unei platforme rivale Twitter.
O listă cu destinații nomad friendly în Europa: pentru work and leisure.
Lumea oamenilor mereu ocupați: efectele confuziei între realizări și volum de muncă.
Q&A despre problemele juridice pe care ChatGPT și Generative AI le ridică în domeniile proprietății intelectuale (IP), muncii și securității cibernetice (paywall).
Vacanță sau job: destinații potrivite pentru ambele.
Harta sănătății mintale în Europa.
Legally Remote
Dacă online-ul ne ajută să fim aproape oricând, întâlnirile fizice în comunitate și împărtășirea aspirațiilor și planurilor noastre cu ceilalți ne apropie și mai mult, închegând relații de profunzime.
Eu așa văd procesul și mă bucur enorm să consolidez și în mediul fizic relația cu participanții online la workshopul de Legal Basics pentru startupuri și antreprenori.
Așa că, după un workshop de legal și strategie juridică ținut online, în acest weekend mă voi afla la Piatra Neamț pentru și mai multă conexiune cu membrii comunității și start-up-urile participante.
Vă povestesc cum a fost când mă întorc. Abia aștept!
Important de știut
Cum verifici că ești compliant cu legea?
Conformitatea cu reglementările este esențială pentru conducerea de succes și durabilă a unei afaceri, însă nu-ți spune nimeni ce trebuie să faci ca să te asiguri că ești compliant cu legea și că nu te așteaptă surprize neplăcute la audituri.
Am formulat un scurt checklist pe care să-l vizitezi oricând ai nevoie să știi cum arată afacerea ta în fața legii și să te asiguri că bifezi totul de pe listă liniștit. Pe acesta îl poți dezvolta prin includerea fiecărei acțiuni sau fiecărui obiectiv pe care îl ai de atins.
Verifică ce documente și declarații trebuie să depui. Asigură-te că ai depus toate documentele necesare afacerii tale și etapelor în care business-ul tău se află, cum ar fi rapoartele anuale, schimbările de sedii, angajări etc.
Plătește taxele la stat. Ține pasul cu impozitele. Nimic nu poate destabiliza o firmă mai mult ca un conflict cu autoritățile fiscale.
Păstrează toate documentele organizate în arhivă. O cheie a conformității este să păstrezi înregistrări scrise ale acțiunilor, proceselor și procedurilor afacerii tale. Dacă cineva are nevoie de dovezi că respecți legea, va fi mai ușor să o dovedești.
Adaptează-te la legile în continuă schimbare. Cerințele legale tind să se schimbe, uneori destul de des, iar actualizarea informațiilor despre legi și reglementări este esențială pentru a rămâne în conformitate cu legea.
BONUS: Acordă atenție specială legilor și reglementărilor anti-discriminare în procesele de angajare și în cultura generală a companiei, pentru a evita proceduri judiciare.
Reține că este esențial să revizuiești procesele de lucru și documentația afacerii pentru a-ți menține business-ul compliant. Conformitatea este un proces continuu și presupune atenție îndreptată în mod recurent către modificările de lege și reglementări.
Pentru a-ți menține compania compliant și la zi cu modificările legilor, cere sfatul unui avocat.
Dacă ai nevoie de asistență legală pentru business-ul tău, stabilește un call de consultanță.
BONUS: Dacă ai un business din zona de comerț sau ești producător, citește mai multe despre Declarația de conformitate UE.
Abecedar juridic
A abroga — anularea, totală sau parțială, a unei prevederi cuprinse într-un act normativ, a unei legi sau ordonanțe. Abrogarea unei dispoziţii sau a unui act normativ are caracter definitiv.
*definiție dată de Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative (republicată)
Din auzite
Interzicem tehnologiile de recunoaștere facială sau le reglementăm?
Tehnologia de recunoaștere facială a atras atenția publicului de ani de zile, însă există puține reglementări cu privire la modul în care poate fi utilizată fără a produce probleme de etică și securitate a datelor personale.
Recent, însă, a fost introdus un proiect de lege în Consiliul orașului New York, care ar putea face ilegal ca întreprinderile private să folosească scanări faciale pentru identificarea clienților.
Este interdicția totală cel mai bun răspuns la această tehnologie?
Putem aplica reguli mai puțin restrictive care să permită utilizări benefice societății sau este această tehnologie o amenințare la adresa vieții private și a libertăților civile, astfel încât interzicerea este cea mai bună opțiune?
Aflăm câteva răspunsuri și interpretări ale dilemei în episodul de mai jos din podcastul On The Merits.
Enjoy and learn!
Ne citim din nou aici, joi, 29 iunie. Până atunci, try to stay out of trouble.
Ana-Maria ❤️